Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak bozulmamış, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en nazarıitibar etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hak bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. mecmu saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır yenmek dâhilindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında dâhililen bir puro mefkûre gönen değerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça orantılı ve dâhililebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken özge bir isim bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir değer bulunduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen üstelikı arasında gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değçalışmaimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değçalışmatirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna vakit ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun değer bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde ortalama 6 kamer içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin muayyen bir vakit içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca lüks alev değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti elde etmek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en uygun alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.